Meer over de Beeldbrekers
De Beeldbrekers vormen een brug tussen het Van Gogh Museum en de nieuwe generatie museumbezoekers.
Een groep jongvolwassen studenten en (young) professionals die hun expertise inzetten om het museum inclusiever te maken, dát zijn de Beeldbrekers. Wat doen ze in het dagelijkse leven en wat drijft hen om het museum te helpen?
In mijn kunst probeer ik constant manieren te vinden om aan de buitenwereld te laten zien hoeveel moois er in ons schuilt en hoe prachtig het is om een persoon met een biculturele achtergrond te zijn. Ik probeer in beeld te brengen wat voor worsteling het kan zijn om op te groeien in een samenleving zoals die van ons, maar ook wat een verrijking wij zijn voor de Nederlandse cultuur.
Als Beeldbreker wil ik mijn visie doorgeven aan jongeren zoals ik. Tegelijkertijd ben ik kritisch over de huidige museumcultuur. Hoe kan het Van Gogh Museum een betere aansluiting vinden bij ons? Een meer divers en inclusief team, tentoonstellingen en programmering kunnen al de eerste stap zijn.
Instagram: @shyshanghai / @figuratief
Kunst hoeft niet ingewikkeld te zijn. Juist kunst mag ook gewoon ‘leuk’ zijn. Het kan emoties bij je oproepen of je tot een nieuw inzicht brengen. Ik ben ervan overtuigd dat voorkennis hierbij allesbehalve noodzakelijk is. En dat de beleving van de één niet meer waard is dan die van de ander.
Als Beeldbreker krijg ik niet alleen de kans kunst, maar ook het museum toegankelijker te maken. Dialoog creëren en écht naar elkaar luisteren zijn wat mij betreft de belangrijkste voorwaarden om mensen dichter bij elkaar te brengen. Het bundelen van krachten levert meer op als die krachten van elkaar afwijken. Bovendien maken perspectieven van anderen jouw perspectief rijker. Daarom geloof ik erin dat inclusie niets dan kansen biedt.
Vanwege mijn passie voor kunst lag mijn focus tijdens mijn studie Culturele en maatschappelijke vorming vooral op de kunst- en cultuursector. Ik heb geleerd hoe belangrijk ik het vind dat er in deze sector ruimte wordt gegeven aan diverse perspectieven en verhalen. Door de verschillende achtergronden en interesses van de Beeldbrekers, denk ik dat wij dit op een authentieke manier kunnen realiseren.
Samen met de Beeldbrekers wil ik mij inzetten om de drempels voor museumbezoek weg te nemen. Ik hoop dat wij er op verschillende manieren voor kunnen zorgen dat alle jongeren de kans krijgen om de waarde van kunst en creativiteit te ontdekken en te beleven.
Instagram: @chaeli_a / @artbychaeli_a
Als zwarte vrouw in Nederland beweeg ik me anders door de samenleving. Als Beeldbreker is dit een waardevol perspectief. Ik hoop jongeren zoals ik een plek en een stem te geven in het Van Gogh Museum, zodat zij de waarde en het belang van kunst en musea kunnen ervaren op een manier die bij hen past. Wij zijn de toekomst, dus ik vind het heel belangrijk en waardevol dat het museum met ons in gesprek is.
Ik heb altijd mensen willen helpen en als Beeldbreker leer ik veel skills die hieraan bijdragen. Het belangrijkste is dat ik met de Beeldbrekers mijn eigen stem kan ontwikkelen en van me kan laten horen.
Van kinds af aan heb ik, mede door mijn biculturele achtergrond, altijd een sterk rechtvaardigheidsgevoel gehad. Dit heeft mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben: iemand die zich altijd uitspreekt tegen onrecht en uitsluiting. Vanuit mijn liefde voor kunst heb ik een bachelor Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht gevolgd. Hier merkte ik op hoeveel verandering er nog moet komen in de (museale) wereld. Om me nog effectiever in te kunnen zetten voor deze verandering leek mij de functie van Beeldbreker een uitgesproken kans.
Als Beeldbreker wil ik mijn kennis over kunst, cultuur en sociaal-politieke kwesties inzetten om van het Van Gogh Museum een nog inclusievere plek te maken. Kunst moet toegankelijk zijn voor iedereen en daarbij is het belangrijk hoe en door wie het verhaal erachter verteld wordt.
Sinds drie jaar werk ik als ergotherapeut in de ouderenzorg. Ondanks de grote afstand die ik soms voel tot cliënten die meer dan 50 jaar ouder zijn, haal ik veel inspiratie uit hun verhalen. Ik vind bijna altijd iets dat ons als mensen aan elkaar verbindt. De cliënt is een persoon met zwaktes, net als ik, maar in de therapie leg ik natuurlijk de nadruk op diens kracht. Het is de kunst om de tijd te nemen om iemand echt te leren kennen, Alleen op die manier kan je een persoonlijke connectie maken met iemand!
Ik hoop dat ik er als Beeldbreker aan kan bijdragen om een meer diverse doelgroep te bereiken en te inspireren met het verhaal van Van Gogh. Dit wil ik doen door zijn persoonlijke verhaal voorop te stellen, naast zijn kunstwerken. Ik geloof dat iedereen wijsheid en inspiratie kan vinden in zowel zijn prachtige werken, als in de uitdagingen die hij op zijn pad tegenkwam.
Van jongs af aan nam mijn moeder ons mee naar musea. Zo ontwikkelde ik een sterke interesse voor kunst en cultuur. Helaas zie ik bij veel jongeren om mij heen dat zij niet zo'n culturele opvoeding hebben gehad. Daar wil ik verandering in brengen. Mijn passie voor kunst wil ik overbrengen op de volgende generatie biculturele jongeren. Om dat te bereiken moet ik eerst musea toegankelijker voor ze maken. Nu zie ik weinig mensen rondlopen in het museum die op mij lijken. Dit geldt voor zowel de bezoekers als de kantoormedewerkers.
Ik streef naar inclusie, diversiteit, acceptatie en gelijke kansen. Ik hoop met mijn aanwezigheid als Beeldbreker een deur te vormen voor andere mensen zoals ik: iemand met een biculturele achtergrond die haar religie probeert te belijden. Een deur die wijd openstaat en die niet ingetrapt hoeft te worden.
Als Beeldbreker sta ik voor diversiteit en inclusie. Voor veel mensen zijn deze begrippen nu ‘hot and happening’, voor mij zijn ze onderdeel van mijn identiteit. Met mijn scherpe tong en nog scherpere pen ga ik ervoor zorgen dat het museum niet alleen onderdeel is van het jaarlijkse verplichte bezoekje, maar dat het een plek van culturele verrijking wordt waar iedereen zich thuis voelt.
Tijdens mijn bachelor Creative Business ben ik erachter gekomen dat mijn passie ligt bij het creëren van content die iedereen aanspreekt, volledig inclusief is en voor iedereen toegankelijk. Net als van Gogh houd ik er erg van om mijn creativiteit te vertalen in beeld. Waar van Gogh dit deed met zijn prachtige kunstwerken, reis ik met mijn camera in de hand naar nieuwe plekken. Ik zet hier graag alles en iedereen op een creatieve manier voor mijn lens.
In privé en werk houd ik mij veel bezig met diversiteit & inclusie. Ik ga graag het gesprek aan met vrienden, familie of collega’s en heb al een aantal mooie D&I sessies georganiseerd. Het creëren van bewustzijn en onderling begrip is daarin cruciaal. Soms moet je door ongemakkelijke, confronterende barrières, maar dat is de enige manier om verder te komen. En uit dat ongemak groeit vaak een heel mooie situatie waarin mensen elkaar beter begrijpen en dichter bij elkaar komen.
Ik zet me in voor mensen die zich niet per definitie onderdeel voelen van de meerderheid. Mijn droom is een samenleving waarin mensen die 'anders' zijn niet minder zijn. Beeldbreker zijn vind ik een mooie kans om in de context van het museum mijn ideeën in te brengen en te leren van de perspectieven van anderen.
Als ik naar het museum ga komen er vaak verschillende vragen in mijn hoofd op: “Hoort kunst altijd ‘mooi’ te zijn? Is kunst een feit of een mening? Wat maakt kunst kunst? En wat maakt een kunstwerk waardevol?” Inmiddels weet ik dat het verhaal dat achter een kunstwerk schuilt, het pas écht interessant en waardevol maakt.
Het verhaal van Van Gogh is al meer dan een eeuw oud, maar tot op de dag van vandaag relevant. Men kan zich herkennen in zijn kwetsbaarheid en zijn wil om kunst te maken die mensen zou raken. Ik herken me hier ook in en sta te popelen om Vincents kunst te delen met andere jongvolwassenen en hen te betrekken bij zijn verhaal.
Bicultureel zijn is het beste wat mij is overkomen. Verschillende culturen hebben mij altijd gefascineerd, waarbij ik de overeenkomsten tussen die culturen net zo belangrijk en waardevol vind als de verschillen. Daarom probeer ik al ruim 4 jaar in mijn werkzaamheden en functie binnen het educatieteam bij het Stedelijk Museum diversiteit en inclusie hoog in het vaandel te houden. En nu ook in het van Gogh Museum!
Ik ben derdejaars bouwkunde student aan de TU Delft en heb een eigen YouTube kanaal waar ik cultuur gerelateerde content op deel. Zo heb ik een serie gemaakt waarin de eerste Turkse migranten, verspreid over heel Europa, centraal staan. Daarnaast ben ik bezig met het ontwerpen van mijn eigen Tiny House, waar ik zelf binnenkort in hoop te gaan wonen. Hoe van Gogh vastberaden was om met zijn kunst vooruit te komen en mensen te raken, hoop ik met mijn architectonische en online creaties en kunstwerken mensen te inspireren en te raken!
Ik Ben Douaa Benzzine, geboren in Purmerend en opgegroeid in Amsterdam. De roots van mijn ouders liggen in Turkije en Marokko. Ik doe een versnelde opleiding voor maatschappelijk werk. Als klein meisje maakte ik volgens mijn moeder de mooiste tekeningen en schilderijen. Creatief zijn is voor mij een uitlaatklep; mijn frustratie en teleurstellingen uit ik door te schilderen. Door de gesprekken met mijn moeder weet ik dat mijn oom ook een creatieveling was. Hij is helaas veel te jong gestorven en zijn creatieve geest werd niet altijd gewaardeerd. Ik zie daarin wel een verband met het leven van Vincent van Gogh.
Vanuit mijn rol als beeldbreker wil ik graag jongeren in contact brengen met kunst. En het Van Gogh Museum in contact brengen met jongeren voor wie een museumbezoek en kunst niet vanzelfsprekend zijn. Verder hoop ik zelf ook veel te leren over de schilderijen die in het museum hangen en er inspiratie uit te halen voor mijn eigen werk.