John Madu, Table no. 2 (Studio on University Road), 2025. Met dank aan Zidoun-Bossuyt Gallery en de kunstenaar

Vincent van Gogh, Karaf en schotel met citrusvruchten, 1887

Vincent van Gogh, Bloeiende pruimenboomgaard (naar Hiroshige), 1887
Ervaar een unieke ontmoeting tussen Vincent van Gogh en de Nigeriaanse kunstenaar John Madu. Voor het eerst in de geschiedenis van het Van Gogh Museum is het werk van een Afrikaanse kunstenaar te zien, in een artistieke dialoog die nieuwe perspectieven opent.
De Nigeriaanse kunstenaar John Madu (1983, Lagos) maakte speciaal voor deze tentoonstelling tien nieuwe werken, geïnspireerd op schilderijen van Vincent van Gogh uit de collectie van het museum. De tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met de Beeldbrekers.
In zijn kleurrijke schilderijen gaat Madu in op thema’s als identiteit, globalisatie, en culturele kruisbestuiving.
‘Door het werk van Van Gogh opnieuw te bekijken en zijn beeldtaal in een West-Afrikaanse context te plaatsen, kan ik een brug slaan tussen lokale verhalen en een wereldwijd publiek.’
John Madu
John Madu, Table no. 2 (Studio on University Road), 2025. Met dank aan Zidoun-Bossuyt Gallery en de kunstenaar
Vincent van Gogh, Karaf en schotel met citrusvruchten, 1887
Vincent van Gogh, Bloeiende pruimenboomgaard (naar Hiroshige), 1887
John Madu haalt elementen uit de Europese kunstgeschiedenis en mixt die met alledaagse beelden uit West-Afrika. Zo verbinden zijn schilderijen diverse culturen en raken ze mensen wereldwijd.
Madu liet zich niet alleen inspireren door Van Goghs stijl, maar ook door zijn levensloop:
‘Ik herken zeker overeenkomsten tussen Van Goghs reis en die van mij, vooral in hoe we omgaan met eenzaamheid. Kunst maken is vaak een eenzame bezigheid, en daarbij komen ook nog de verwachtingen die de maatschappij aan een kunstenaar stelt.’
Vanuit zijn West-Afrikaanse blik maakte hij eigen versies van Van Goghs schilderijen. Hiermee brengt Madu lokale verhalen in contact met mensen van over de hele wereld.
Deze tentoonstelling nodigt je uit om na te denken over je eigen creatieve reis. Welke invloeden vormden jou? Hoe beweeg jij je tussen verschillende culturen, ervaringen en verhalen?
De combinatie van Madu’s en Van Goghs werk laat zien hoe kunst blijft spreken – over grenzen van tijd en plaats heen.
John Madu, No Food for Lazy Man II, 2025. Met dank aan Zidoun-Bossuyt Gallery en de kunstenaar
Vincent van Gogh, Voor een restaurant te Asnières, 1887
De Beeldbrekers zijn jongvolwassen studenten en (young) professionals die hun expertise inzetten om het museum inclusiever te maken. Ze verbreden de blik van het museum, stellen kritische vragen en vinden nieuwe aanknopingspunten om het verhaal van Van Gogh relevant te maken voor mensen van nu.
Met Paint Your Path realiseren zij een bijzondere mijlpaal: de eerste tentoonstelling van een Afrikaanse kunstenaar in het Van Gogh Museum.
De tentoonstelling is te zien op de tweede verdieping van de vaste collectiepresentatie in het Rietveldgebouw.