Bezoek de website van Van Lanschot
Van Lanschot ondersteunt sinds 1737 de opbouw en het behoud van cultureel vermogen en is sinds 20015 trotse hoofdpartner van het Van Gogh Museum.
Van Lanschot is sinds 2015 hoofdpartner van het Van Gogh Museum. De focus van de samenwerking ligt op toegankelijkheid, het behoud en de opbouw van ons culturele vermogen.
Als hoofdpartner van het museum zet Van Lanschot zich in om het werk van Vincent van Gogh en de kunst van zijn tijd te behouden en om een divers publiek daarmee te inspireren.
De ondersteuning van het museum is voor Van Lanschot de manier om bij te dragen aan de toegankelijkheid, het behoud en de opbouw van ons culturele vermogen. Dit sluit perfect aan bij de visie van het Van Gogh Museum om een van de toonaangevendste en toegankelijkste musea ter wereld te zijn.
In 2015 maakte Van Lanschot de bouw van de nieuwe entree van het museum mede mogelijk door deze financieel te ondersteunen. Vervolgens kregen we in 2017 het bijzondere werk Knotberk (1884) van Vincent van Gogh uit de collectie van Van Lanschot in bruikleen voor de tentoonstelling Van Gogh, Rousseau, Corot: In het bos.
Ter gelegenheid van de voorjaarstentoonstelling Van Gogh & Japan in 2018 hebben we op het Museumplein Van Gogh bloeit opgezet tussen de bloeiende kersenbomen. In deze tijdelijke installatie konden voorbijgangers ontdekken hoe je net als Van Gogh met een Japanse blik naar de werkelijkheid kunt kijken.
Samen brachten we in 2019 David Hockney’s The Arrival of Spring in Woldgate tot leven met de voor iedereen toegankelijke activatie The Arrival of Spring Live. Deze lichtkunst van kunstenaarscollectief Blauwe uur en de muziek van Remy van Kesteren transformeerde het Museumplein van een koele winternacht naar een levendige voorjaarsdag.
Voor deze activatie en die van 2016 wonnen we samen de SponsorRingen in de categorie Kunst en Cultuur.
In 2020 hebben we met Het Concertgebouw een muzikale en kunstzinnige video gelanceerd, als dank voor de onmisbare steun van onze gemeenschappelijke hoofdpartner Van Lanschot.
Van Lanschot heeft in 2021 de online workshopserie ‘Teken het boerenleven’ mogelijk gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘De aardappeleters: misser of meesterwerk?’
In de tekenworkshops leert de kijker tekenen in de stijl van Vincent, in makkelijk te volgen stappen en met eenvoudige tekenmaterialen.
In de driedelige workshopserie neemt kunstenaar en docent Inge Schagen de kijker mee naar Van Goghs atelier in Nuenen, de plek waar hij in 1885 De aardappeleters maakte.
Drie verschillende onderwerpen die Vincent in deze periode tekende, komen aan bod: handen, gezichten van boeren en het (boeren)landschap. Aan het eind van de workshops kun je deze onderwerpen vanuit je eigen perspectief in Vincents stijl tekenen.
De tekenworkshopserie ‘Teken het boerenleven’ is onderdeel van de online programmering van de tentoonstelling De aardappeleters: misser of meesterwerk? (8 oktober 2021 - 13 februari 2022).
Naast de tekenworkshop maakt Van Lanschot ook een online rondleiding van deze tentoonstelling mogelijk. Bregje Gerritse, onderzoeker en samensteller van de tentoonstelling, leidt hierin Hugo Kennis rond.
De bekende tv-chef en -presentator is een geboren en getogen Brabander die opgroeide in dezelfde streek waar Van Gogh zijn meesterwerk schilderde.