De heuvel van Montmartre met steengroeve, 1886

Vincent van Gogh (1853-1890)

  • Olieverf op doek, 32 X 41 cm
  • Van Gogh Museum, Amsterdam
    (Vincent van Gogh Stichting)
  • F 229


Vanaf juni 1886 woonden Vincent en Theo in de Parijse voorstad Montmartre, toen op de grens tussen stad en platteland. Van Gogh trok er vaak op uit om te tekenen en te schilderen in de omgeving. Meestal concentreerde hij zich, zoals in dit werk, op het (verdwijnende) landelijke karakter van het gebied: de velden en weiden, boerderijen en molens. De steengroeve op de voorgrond laat echter ook iets zien van de toenemende bouwactiviteiten in de buurt.
Door de compositielijnen van de hekken en de wolkenpartij wordt het oog van de beschouwer naar het centrum van de compositie getrokken, naar de grote molen net rechts van het midden. Zo versterkte de schilder de dieptewerking in het schilderij.

Copyright 2005-2014 - Van Gogh Museum | Colofon | Disclaimer | Links