Dialoog

Dialoog

De museumgebouwen van Rietveld en Kurokawa ogen op het eerste gezicht erg verschillend. Dat kan ook niet anders: de twee architecten komen uit een andere cultuur, een andere traditie en een andere tijd met een andere tijdgeest. Rietvelds gebouw toont de strakke belijning en rechthoekige vormen van het Modernisme. Kurokawa’s creatie daarentegen is ontstaan in een periode van postmodernistische architectuur; de hoofdvorm is een ellips en verder zijn er veel (half)ronde en gebogen vormen in het gebouw verwerkt.

Toch heeft Kurokawa in zijn gebouw één opvallende rechthoekige vorm opgenomen: het ‘doosje’ van het prentenkabinet, een kubus die schuin uit de gevel steekt. Deze ‘knipoog’ naar Rietveld kan beschouwd worden als een eerbetoon van de Japanse architect aan zijn illustere Nederlandse voorganger.

Daarnaast heeft Kurokawa in zijn vleugel ook andere, wat meer abstracte verwijzingen naar Rietvelds gebouw opgenomen. Zo is er bijvoorbeeld een vide waarbij je - net als in het hoofdgebouw - vanaf een hogere etage de museumbezoekers beneden kunt bekijken.
Ook heeft de architect geprobeerd zoveel mogelijk respect te tonen voor de schepping van Rietveld, door zijn eigen gebouw niet al te hoog te maken: een groot deel van de Tentoonstellingsvleugel bevindt zich onder het maaiveld. Hierdoor wordt, ook vanaf de kant van het Museumplein, het gezicht op het Rietveldgebouw zo min mogelijk verstoord. Kurokawa heeft op deze wijze willen uitdrukken dat hij vanuit zijn lager gelegen vleugel ‘opkijkt’ naar het gebouw van Rietveld, en er letterlijk voor door de knieën gaat.

Copyright 2005-2014 - Van Gogh Museum | Colofon | Disclaimer | Links