Indeling

indeling 1

De tentoonstellingsvleugel kan alleen worden bereikt via het bestaande gebouw. Bezoekers komen via een speciaal daarvoor ontworpen doorgang onder het Museumplein in de nieuwbouw. Eenmaal voorbij dit verbindingspunt komt de bezoeker in de Promenade, een ellipsvormige gang rond een ondiepe ingesloten vijver. Kurokawa ziet deze ruimte, met zicht op zacht stromend water, als een rustpunt tussen de twee gebouwen.

indeling 2

De vleugel van Kurokawa bestaat uit drie niveaus, die alle als expositieruimte worden gebruikt. Het basisniveau bevindt zich onder het maaiveld, ter hoogte van de ingesloten vijver. Het natuurlijke licht in deze ruimte valt binnen via een rechte glazen wand langs de vijver. Via een licht gebogen, zwevende trap zijn de andere etages te bereiken. Het lichtontwerp in het trappenhuis is van Georges Berne, die ook de rest van het museum van licht voorzag.
indeling 3

De begane grond onderscheidt zich van de benedenverdieping door de toetreding van een grote hoeveelheid daglicht. Dit komt binnen door een rij ramen aan de bovenzijde. Deze glaspartij aan de kant van het Museumplein strekt zich als een langwerpig oog uit over de hele lengte van de ellips. De zaal wordt gekenmerkt door een grote ruimtelijkheid, veroorzaakt door de hoogte en de lichte buiging van de muren.
De grote, open ruimte is flexibel in te delen en daardoor geschikt voor uiteenlopende soorten tentoonstellingen.
indeling 4

Het hoogste niveau bestaat uit een gang die in het midden wordt doorsneden door een aluminium kubus: het Prentenkabinet. De kubus steekt asymmetrisch door de titanium façade en bevindt zich boven de vijver. Met de keuze van deze vorm, het enige vierkant in het hele gebouw, verwijst Kurokawa naar het rechthoekige ontwerp van Rietveld.
Omdat deze ruimte geschikt moest zijn voor exposities van lichtgevoelige objecten als prenten, tekeningen en foto's, is ze zo goed als afgesloten van het daglicht.
Copyright 2005-2014 - Van Gogh Museum | Colofon | Disclaimer | Links