The layout

indeling 1

The only access to the Exhibition Wing is from the existing building. Visitors enter through a specially designed passage under the Museumplein, and then come into the Promenade, which forms an ellipse around a shallow, enclosed pond. Kurokawa sees this space, with a view of gently flowing water, as a pause between the two buildings.

indeling 2

Kurokawa’s wing has three levels, which are all used as exhibition space. The lowest is below ground, at the level of the enclosed pond. Natural light enters this space through a straight glass wall beside the water. A slightly curved, suspended staircase leads up to the other floors. The lighting in the stairwell was designed by Georges Berne, who was also responsible for the lighting in the rest of the museum.
indeling 3

Unlike the lower floor, the ground floor receives a great amount of daylight through a row of windows at the top. This glass section on the Museumplein side extends along the whole length of the ellipse like an elongated eye. The gallery is characterised by a sense of spaciousness brought about by its height and the slight curving of the walls. The large, open space is very flexible and thus suitable for all kinds of exhibitions.
indeling 4
 
The top level consists of a corridor intersected in the middle by an aluminium cube, the Print Room. The cube protrudes asymmetrically from the titanium facade and hangs above the pond. By choosing this form - the only square in the whole building - Kurokawa alludes to Rietveld’s rectangular design. This space had to be suitable for exhibitions of light-sensitive objects such as prints, drawings and photographs, and therefore daylight is virtually excluded.
Copyright 2005-2014 - Van Gogh Museum | Credits | Disclaimer | Links