Van Gogh en de kleuren van de nacht

13 februari 2009 - 7 juni 2009


In het voorjaar van 2009 organiseert het Van Gogh Museum een unieke tentoonstelling over de schilderijen van Vincent van Gogh die de atmosfeer van de avond en de nacht weergeven. De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.

Van Gogh en de kleuren van de nacht is de eerste expositie die is gewijd aan Van Goghs voorstellingen van de avond en de nacht. Dit thema loopt als een rode draad door zijn oeuvre. Beroemde werken uit internationale collecties die worden getoond, zijn onder andere De sterrennacht (MoMA), Eugène Boch (Musée d’Orsay), een reeks van drie zaaiers bij ondergaande zon (waarvan een uit de Stichting Collectie E.G. Bührle) en De aardappeleters (Van Gogh Museum).Vincent van Gogh (1853-1890), De sterrennacht, 1889, The Museum of Modern Art, New York. Verworven door legaat van Lillie P. Bliss
Bekijk vergroting

Energie en inspiratie
Vincent van Gogh had al vroeg een grote liefde voor de sfeer van de avond en de nacht. Hij zag de avond en de nacht als momenten van bezinning en creativiteit, bij uitstek geschikt voor reflectie op de gebeurtenissen van overdag. Hij werkte dan ook graag in deze donkere uren; ze gaven hem energie en inspiratie. Nadat hij in 1880 had besloten om kunstenaar te worden, kregen avondschemering- en nachteffecten een vaste plaats in zijn werk.

De tentoonstelling laat zien hoe Van Gogh de sfeer en symboliek van de nachtelijke uren vastlegde op papier en doek aan de hand van de thema's Van Gogh en de traditie, Landschappen in schemerlicht, Het boerenleven bij avond - 'Les paysans chez eux', De stem van het koren en De poëzie van de nacht.

Van oude traditie naar moderne kunst
Van Gogh associeerde de nacht vooral met geborgenheid, vertroosting en poëzie. Tegelijkertijd was hij niet ongevoelig voor de schaduwkant van de nachtelijke uren, waarin de mens soms door eenzaamheid en wanhoop wordt overmand. Maar zijn voorliefde ging toch uit naar het landschap in schemerlicht, waarmee hij aansloot bij een oude traditie. Avond- en nachtlandschappen waren al eeuwenlang een geliefd thema en onder meer sterk vertegenwoordigd bij de School van Barbizon, die Van Gogh zo bewonderde en aanvankelijk navolgde. Na een aantal jaren echter begon hij dit genre te moderniseren door zijn opvallende kleurgebruik en ritmische penseelstreek. Van Gogh toonde zich op deze wijze een eigenzinnige wegbereider van de moderne kunst.

De tentoonstelling is samengesteld door Joachim Pissarro (adjunct-conservator van MoMA, Bershad professor kunstgeschiedenis en directeur van de Hunter College Galleries) en Sjraar van Heugten (hoofd collecties van het Van Gogh Museum).

Catalogus
Van Gogh en de kleuren van de nacht, met bijdragen van Sjraar van Heugten, Joachim Pissarro, Chris Stolwijk e.a. Van Gogh Museum/The Museum of Modern Art/ Mercatorfonds, 160 pagina’s, 115 illustraties, in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans. Prijs: € 24,95. Verkrijgbaar in de museumwinkel, via www.vangoghmuseumshop.com en in de boekhandel. De gebonden boekhandelseditie wordt uitgegeven door Amsterdam University Press en is verkrijgbaar in de boekhandel (EUR 29,95).

Toegangsprijzen en openingstijden
Tijdens Van Gogh en de kleuren van de nacht geldt een toeslag van € 2,50. Deze toeslag geldt ook voor houders van de Museumkaart. Kinderen van 0-17 jaar betalen geen toeslag. De toegangsprijzen zijn inclusief gratis audiotour over de tentoonstelling. Van donderdag t/m zaterdag zijn de openingstijden verruimd tot 22 uur. Tickets zijn in de voorverkoop te bestellen via www.vangoghmuseumtickets.nl of via T 0900 60 60 700 (€ 0,45/min), reserveringskosten zijn € 3,50 per ticket.

De toegangskaarten worden verkocht per tijdsblok en zijn ook geldig voor de vaste collectie van het museum. Een bezoeker kan het museum binnengaan gedurende het op de toegangskaart aangegeven tijdsblok. Eenmaal in het museum mag de bezoeker blijven tot sluitingstijd. Per tijdsblok is een beperkt aantal toegangskaarten aan de museumkassa verkrijgbaar. Aan de museumkassa worden geen kaarten verkocht voor andere data of tijdsblokken.

Audiotour
De audiotour bij Van Gogh en de kleuren van de nacht is inbegrepen in de toegangsprijs en verkrijgbaar in zes talen: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans en Spaans. De audiotour neemt de bezoeker meer langs Van Goghs voorstellingen van de avond en nacht. Kom alvast in de stemming en beluister dit fragment.

Rondleidingen
Tijdens Van Gogh en de kleuren van de nacht zijn rondleidingen niet toegestaan in de tentoonstellingsvleugel. Meer informatie over rondleidingen in het museum.

Avro KunstUur: Good night Van Gogh
In deze serie leest acteur Tom Jansen teksten van Vincent van Gogh. Avro KunstUur was tot en met 4 april 2009 elke zaterdag te zien op Ned. 2 om 17 uur.
Bekijk alle afleveringen (1 tot en met 8):

 
De tentoonstelling was van 21 september 2008 tot en met 5 januari 2009 te zien in The Museum of Modern Art, New York.

 

logo KPN

Partners:
Holland Art CitiesHilton, Transavia, Deutsche Bundesbahn, AkzoNobel.

Copyright 2005-2014 - Van Gogh Museum | Colofon | Disclaimer | Links