Home sweet home

Het Museum Reactie toevoegen

Tot mijn vreugde is De slaapkamer weer ‘thuis’ in Amsterdam, na een bruikleenperiode van enkele maanden aan Japanse musea. Voor het schilderij naar Japan reisde, is het uitgebreid gerestaureerd. We deden hiervan in het museum en deze blog verslag met Slaapkamergeheimen. Hoogtepunt was de presentatie van het gerestaureerde schilderij op zaal. De reacties van het publiek waren overweldigend.

Om de bezoekers de gelegenheid te geven de technische en wetenschappelijk beslissingen achter zo’n restauratie te bekijken, tonen we de presentatie Slaapkamergeheimen nogmaals.

Reconstructies in 2D en 3D

Dit jaar is er een speciale attractie bijgekomen: de slaapkamer is nagebouwd, op ware grootte! Op basis van beschrijvingen in Van Goghs brieven en natuurlijk het schilderij zelf is de slaapkamer van het Gele Huis in Arles zo goed mogelijk nagebouwd. De voorwerpen erin zijn niet authentiek, maar proberen zo goed mogelijk de sfeer van de kamer weer te geven.

Reconstructie van Van Goghs slaapkamer

Bovendien is nu een kleurenimpressie te zien van het schilderij zoals het er waarschijnlijk uitzag toen het net af was. Uit het restauratieonderzoek bleek namelijk dat het schilderij behoorlijk verkleurd is in de loop der tijd. Kijk en vergelijk!

Ik wens u veel plezier met deze ‘multidimensionale’ presentatie, die tot en met 15 januari 2012 in het Van Gogh Museum te zien is.

1 reactie voor “Home sweet home”

1. Silvina Bono zegt:

Please I´m a Restorer and Professor at the University in Buenos Aires, Argentina Can you send me information or a link in english or sapnish,(I´ve seen in your Blogg) about the restauration of the Bedroom of Van Gogh in Arles, because I´m interested in the results of the investigation about the Technics and materials of his paintings and the procedure of the restauration itself. I can´t open your interesting blogg in english or sapanish.
    Thanks Very Much!
    Silvina Bono