Het dilemma van nieuwe retouches

Retouches Reactie toevoegen

In theorie zou je ervoor kunnen kiezen om de vloer over te schilderen zodat hij er weer uit gaat zien zoals rond 1931, als je de perzikachtige kleur van de bewaard gebleven strook oorspronkelijke verf langs de onderrand als leidraad neemt. Vandaag de dag is zo’n integrale overschildering echter geen optie meer, want we willen liefst zo veel mogelijk Van Goghs eigen verf laten zien. Zo’n poging zou trouwens toch een veel te speculatief karakter hebben. In plaats daarvan kunnen we proberen met behulp van moderne technologieën het kleurschema van het schilderij in een computerbeeld digitaal te ‘verjongen’. Zo kunnen we een idee krijgen van hoe het werk er uit kan hebben gezien toen het werd gemaakt. In een van de volgende blogspots beschrijft kleurwetenschapper Roy Berns hoe dit in zijn werk gaat.

De verontrustende mismatch van de retouches in de vloer levert een dilemma op voor de huidige restauratie. Moet ik proberen de retouches van Traas geheel of gedeeltelijk te verwijderen en nieuwe aanbrengen die beter aansluiten bij de huidige kleuren van de vloer? En als inderdaad wordt gekozen voor vervanging van de oude retouches, zullen de oorspronkelijke kleuren van de vloer dan langzaam blijven veranderen, ondanks de strenge licht- en klimaatcondities in het museum waaronder De slaapkamer nu wordt bewaard? Ik kom nog terug op deze kwesties.

Comments are closed.