De slaapkamer wordt gemist

Voorbereiding Reactie toevoegen

Vandaag start ik dit blog over de restauratie van een van de meest beroemde schilderijen uit onze collectie: De slaapkamer. De voorbereidingen voor deze restauratie zijn al een tijdje aan de gang. Begin januari is het schilderij van zaal gehaald, na afloop van de tentoonstelling over Van Goghs brieven. Sindsdien wordt het werk erg gemist: de mensen van de informatiebalie van het museum vertellen me dat zij vrijwel dagelijks vragen over het schilderij krijgen. In het gastenboek op de balie vonden we deze boodschap van Spaanse bezoekers:

Hedendaags schetsje van De slaapkamer in het gastenboek

Hedendaags schetsje van De slaapkamer

Veelzeggend schilderij

Al die belangstelling voor dit ene schilderij verwondert mij niets: De slaapkamer is een echte publiekslieveling. Dat komt ongetwijfeld door de krachtige kleuren, de sterke compositie en niet te vergeten door het persoonlijke onderwerp – Van Gogh schilderde zijn eigen slaapkamer.

De kunstenaar maakte het schilderij toen hij in Arles woonde, een veelbewogen periode in zijn leven (1888-1889). Zijn individuele stijl, herkenbaar aan een expressieve schilderwijze en rijke kleuren, kwam in die tijd tot volle wasdom.

De slaapkamer is een kunstwerk dat kunsthistorici en restauratoren veel aanknopingspunten biedt om verhalen te vertellen over Van Goghs leven, werk en ideeën. Dat maakt het tot een van de interessantste werken uit de collectie van het Van Gogh Museum, en daar willen we zo veel mogelijk mensen van laten genieten. De uitgebreide restauratie maakt dat mogelijk.

2 reacties voor “De slaapkamer wordt gemist”

1. Gabriele zegt:

Bedankt! Vielen Dank. Was für eine Idee! Schritt für Schritt bekommt man Einsicht in die Arbeit der Restaurateure an so einem bedeutenden Werk van Goghs.
    Ik verheug mij op de volgende stap!
    Beste wensen en hartelijke groeten uit Duitsland
    Gabriele

2. Joke Stoel zegt:

Alvast bedankt voor dit geweldige initiatief. Al heel wat jaren geboeid door van Gogh en dit schilderij.Lees ook geregeld zijn brieven via internet en kom regelmatig in dit museum. Met vr. gr. Joke stoel Amsterdam