Beginnen!

Onderzoekstechnieken, Voorbereiding Reactie toevoegen

Uitgelijst

De slaapkamer ligt uitgelijst en wel op me te wachten in het restauratieatelier. Ik heb zin om aan deze restauratie te beginnen! Toen ik in 1999 hoofdrestaurator werd van het Van Gogh Museum, kreeg ik al snel het dossier over dit schilderij in handen. Daaruit bleek dat het doek al sinds de jaren ’80 op de lijst van ‘te restaureren werken’ staat. Toch is het maar goed dat we gewacht hebben, want met de huidige onderzoekstechnieken zijn we veel meer te weten gekomen dan zo’n twintig jaar geleden mogelijk was.

Met een speciale kar wordt De slaapkamer veilig vervoerd van museumzaal naar restauratieatelier.

Schade

Dit schilderij heeft veel te lijden had gehad sinds het moment dat het de schildersezel van Van Gogh verliet. Een deel van de schade aan het schilderij ontstond al tijdens Van Goghs leven. Dat weten we uit brieven die Van Gogh schreef aan zijn broer Theo. De kunstenaar heeft het doek bijvoorbeeld opgerold, zodat hij het kon versturen.

Ook de overstroming vlakbij Van Goghs huis verklaart veel van het craquelé (fijne barstjes in de verf) en het verfverlies. Deze foto van het verfoppervlak, gemaakt door de lichtmicroscoop, laat duidelijk de sporen van de tijd zien.

Als je door de lichtmicroscoop kijkt, zie je de barstjes in de verf die in de loop van de tijd ontstaan zijn.

5 reacties voor “Beginnen!”

1. Edie Janssens zegt:

Hoe lang zal de restauratie vermoedelijk duren en wanneer wordt het schilderij terug in het museum verwacht?

2. Rein zegt:

Erg leuke presentatie! Wist niet dat VvG drie exemplaren heeft gemaakt die er (afgezien van afmeting) zo op het eerste gezicht redelijk identiek uitzien. Biedt dat niet interessante vergelijkingsmogelijkheden, zowel technisch (verschillend geconserveerd) als qua afbeelding (zoek de verschillen!)?

3. Hetty zegt:

Dat Van Gogh meerdere exemplaren van de slaapkamer schilderde toont aan dat het belangrijk voor hem was. Het toont zijn diepste zieleroerselen. Of hij die zelf echt begreep betwijfel ik. Neem me niet kwalijk, ik hou van Van Gogh zoals weinig anderen dat doen, maar als hij in zijn brieven schrijft dat het gaat om ‘rust en slaap’ dan zie ik wat anders. Die felle botsende kleuren geven iets anders weer, een tragisch tafereel, de uitdrukking van zijn eenzaamheid en verlangen naar samenzijn, verlangen naar rust en eenheid met een levenspartner.
    Vincent hunkerde naar rust en geborgenheid, maar wat hij schilderde was precies het tegendeel, het ontbreken ervan. De ‘rust’ is leegte. Les extrêmes se touchent. Gebrek en verlangen liggen zeer dicht bij elkaar. Hij schilderde wat er ontbrak in zijn leven.
    Meer over dit standpunt op mijn weblog:
    Dat maakt dit schilderij zo aandoenlijk.

4. jolein zegt:

Beste Edie,

De restauratie van De Slaapkamer duurt vermoedelijk tot eind augustus. We kunnen daarom nog niet zeggen wanneer het weer in het museum hangt maar we houden iedereen via dit blog op de hoogte van de vorderingen!

vriendelijke groeten,
    Jolein

5. van balen zegt:

tja wat zal ik zeggen..
    het museum is een beetje te groot voor mijn lieve kinders, ze vervelen zich rot!
    ik vind het daarentegen uitermate interessant :) !!