Museumplein


museumplein

Het Van Gogh Museum ligt met zijn voorzijde aan de Paulus Potterstraat en met zijn achterzijde aan het Museumplein. Dit plein was tot enkele jaren geleden niet echt als ‘plein’ in gebruik. Er was een grote doorgangsweg die van het Concertgebouw naar het Rijksmuseum liep, en verder waren er wat stukken gras, een enkele haringkraam en een paar verdwaalde voetgangers.

Het Museumplein moest meer allure krijgen en intensiever gebruikt worden, zo werd besloten, en daarom onderging deze ruimte in 1996-99 ook een ‘facelift’. Eerst werd het oostelijke gedeelte van het plein aangepast. Daarna werd in het midden een enorme bouwput gegraven, waarbij een parkeergarage onder het plein werd aangelegd. Vervolgens werden bomen verplaatst, een vijver, grasvelden en grindpaadjes aangelegd en zicht- en lichtlijnen geplaatst. Aan de kant van het Rijksmuseum werden twee paviljoens gebouwd: het ene voor een gemeenschappelijke winkel van het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum en het andere voor het Cobra café.

Het ontwerp voor deze uitgebreide herinrichting werd bedacht door de Deense tuin- en landschapsarchitect Sven-Ingvar Andersson. Het nieuwe Museumplein weerspiegelt zijn ideeën over een grote, open, weidse ruimte in de stad, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en even kunnen rondwandelen of ont-spannen. Met name in de zomer wordt het plein intensief gebruikt door museumbezoekers, schoolkinderen en zonminnende lunchgebruikers.

Copyright 2005-2014 - Van Gogh Museum | Colofon | Disclaimer | Links